Frige Dawit Isaak

Jag var precis inne på Beas blogg och läste om Dawit Isaak.
http://www.dn.se/fordjupning/freedawit/frige-dawit-isaak-1.830739
Såhär lyder artikeln


"Dawit Isaak har i dag varit fängslad
i 2 742 dagar. Utan åtal och utan dom.

Dawit Isaak är en journalist och svensk medborgare som sitter fängslad i Eritrea. Hans brott? Dawit Isaak skrev och publicerade artiklar om behovet av demokrati och frihet i Eritrea i tidningen Setit.

Den 23 september 2001 greps han och fängslades i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar.

Regimen i Eritrea har aldrig formulerat en brottsmisstanke mot Isaak, än mindre ett åtal, en rättegång eller en dom. Under total tystnad har han i snart åtta år hållits inlåst i landets huvudstad Asmara.


Den senaste tiden
har det kommit nya alarmerande uppgifter om tillståndet för Dawit Isaak. Han uppges ha förts bort i en fångtransport till ett militärsjukhus. Där hålls han isolerad och han har endast kontakt med en läkare. Inga anhöriga får träffa honom. Hans hälsotillstånd ska dessutom ha försämrats på grund av diabetes.

Tystnad har också präglat de svenska myndigheternas inställning till fallet. Det officiella Sverige hänvisar till metoden tyst diplomati. Den metoden har gett föga resultat under de gångna åren. Det är därför dags för den svenska regeringen att verka mer aktivt för Dawit Isaaks frigivande.

Dawit Isaaks barn växer upp i Göteborg utan sin far. De båda äldsta barnen har hunnit avsluta både lågstadiet och mellanstadiet utan sin pappa. Hans yngsta dotter har hunnit bli tio år och hon har levt nästan hela sitt liv med bara vaga minnen av sin far.

Denna oanständiga grymhet mot Isaaks familj måste få ett stopp. Liksom den dagliga kränkning av yttrande- och pressfriheten som övergreppet mot Dawit Isaak innebär.


I dag sitter 143 journalister fängslade
runtom i världen. Dawit Isaak är en av dem och den ende svenska medborgare som just nu sitter fängslad utan rättegång för att ha utövat det fria ordet. Han är också den ende svenska medborgare som adopterats som samvetsfånge av Amnesty International. Det handlar inte enbart om journalister utan om alla människors rätt att fritt uttrycka sin mening.

Idag startar vi, chefredaktörerna för Sveriges största mediehus, en gemensam kampanj för att sätta fokus på fallet Dawit Isaak. Vi kommer att rapportera om Isaak och vad det svenska utrikesdepartementet gör för att få honom fri. I detta arbete lägger vi vår dagliga konkurrens åt sidan.

Vårt krav är mycket enkelt: Frige Dawit Isaak.


Vårt upprop blir dock kraftlöst utan dig.
Vi behöver ditt namn i kampen för Isaak. Varje nytt namn i insamlingen är ett litet steg närmre frihet för Dawit Isaak. Visa ditt engagemang. Gå in på någon av våra sajter och skriv på.


Den 4 maj kommer vi att lämna över alla namn till Eritreas ambassad."

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något... Skriv på du oxå.


plugg och bilder.

Idag har det bara varit skola. När jag kom hem pluggade jag lite granda. Har dessutom varit sjukt irriterad idag, mindre skoj. Usch.
Tänkte bjuda på lite bilder från i lördags. ;)

  
  
  

god mat och mingel

Gårdagen var faktiskt riktigt rolig! Först bjöds det på attan god mat! Sen var det schysst musik och massa mingel. Senare blidde det efterfest hos Lollo. Det började väl hyfsat, sedan spårade det, men slutade helt okej.

Idag har varit en riktigt slappar dag. Har degat hela långa dagen. Sitter och kollar på film med mamma, är dock nyheter nu. Har dippat massa grönsaker. MMMMMMMM!

Imorgon blir det skola, sen ska jag nog plugga lite. Tror jag... Eller så skiter jag i det!

Bästaste bloggen ever!

Jag har hittat min favorit blogg! http://smaskig.blogg.se Så jäkla bäst. Du kommer äääääälska den!

Before the needle drops...

...they're gonna know your name

Ever tried to reach for something
But it's someone else's dream
Every step that you take forward
Takes you right back where you've been

Tryin' to do it right
Ain't no rehearsal, it's your life


plugg hit och dit.

Sitter i sängen med datorn, har pluggat lite och nu är jag attan trött.
Idag har vi haft lite mys i skolan. Först hade vi två lektioner som var helt värdelösa. Skulle egentligen jobbat med en fallbeskrivning men töntade mig mest med Fina och Hanna Ma. Mest med Hanna. Faktiskt. Sedan hade vi lunch och efter det blidde det lite konsert. Det var sjukt bra! Dom hade film tema. Blev alldeles till mig när det blidde baywatch!

Imorgon ska det bli någon form av "personalfest".Får väl se hur det blir. Amanda och Lollo ska iaf vara med så det blir nog bra. :) Innan blir det nog lite dans tror jag. Är nog rätt smart iaf. Har lite att ta igen.

Idag fick jag mitt godis faktiskt! Oj så gott det var! Och oj så dåligt samvete jag har nu...


godis och sömn, ja tack!

Är attan trött, för att inte tala om godissugen! Herre asså!
Först var det skola, sen jobba, sen dansa. Har varit hemma i drygt en timme. Huf. Är glad för att jag har sovmorgon imorgon, åh så skönt!

Imorgon funderar jag på ifall jag ska åka in till stan och köpa en klänning eller om jag ska skita i det. Har inte bestämt mig än, men vi får se vad jag gör. Borde plugga, men jag är för trött för det.. Borde framför allt skriva lite i min loggbok, skrev typ bara dom 2-3 första veckorna.. Hmm.. Jaja...

Ge mig godis, tack!

åter vid skolbänken.

Idag var första skoldagen på 7 veckor. Det var skönt att träffa alla igen. Men fan vad tomt det känns. Saknar alla på praktiken attan mycket. Men ska snart hälsa på. :)
Imorgon blir det ett besök på villan, sen skola.

Jag hoppas att helgen blir fullspäckad! På fredag kanske det blir yesterday och lördag blir det troligen utgång! Colien, en tjej jag träffa på min praktik undrade ifall jag vill med ut, och jag är inte sen att tacka nej. :) Så om någon vill haka, säg till! Vart vi ska vet jag inte än.

äckliga drömmar.

Jag sitter och läser massa gamla dagboksinlägg om en dröm jag började drömma i början av sommaren 2007 och sista gången någon gång i oktober samma år. När jag läser beskrivningen om drömmen, känns det som om jag drömde den igår.. Det går kalla kårar längs ryggraden.
Vandrandes in i ett rum med dig vid min sida. Helt plötsligt sitter han där. När jag söker efter din hand är du borta. Det finns nu bara jag och han, i ett rum med fyra väggar. Blicken borrar sig in i mig och benen vägrar röra sig. Kroppen skakar och jag börjar svettas. Rösten, den äckliga rösten som jag en gång på något sätt ansåg som, jag vet inte, äkta? Får mig att bara vilja skrika, men jag saknar skrik. Stänger ögonen hårt, hårt, för att slippa. Nästa sekund vaknar jag i min säng. Utan dig vid min sida och utan honom i rummet. Blöt och äcklig.

Jag kommer ihåg hur långa nätterna kunde vara. Hur korta en del dagar blev. Jag hoppas att jag aldrig mer behöver drömma samma dröm..

tårta och planering.

Igår var jag och besökte min praktikplats för att ha ett sista samtal med min handledare och bjuda alla söta rara på fika. Så i fredags bakade jag mig en liten tårta och det var väldigt uppskattat! Alla tanterna var så glada och tyckte att den var väldans god. :) Det var flera styckna som tyckte att jag skulle öppna ett kondis, men vi får väl se hur det går med den saken. ;P
Hur som så gick samtalet bra. Och när det sen var dags att säga hejdå till alla blev det lite tungt. Men jag lovade att jag skulle hälsa på snart igen, och det det ska jag verkligen göra!
igår kväll var det meningen att jag skulle det Jakan på inflyttningsfest men eftersom jag har varit och fortfarande är sjuk så hoppade jag det. Tur var nog det för vid 23 gick jag och la mig med en väldans värk i hela kroppen.

Det börjar bli dags att planera sommaren. Eftersom jag är en sån som gärna tar dagarna som dom kommer är det lite svårt och jobbigt. Dessutom så har jag ingen aning om vad jag ska göra förutom att åka till High Chaparral och flytta. Men sen då? Skulle gärna göra nåt annat, åka nånstans... Men vart? Och med vem/vilka?
Hur som så ska behöver jag lämna in om när jag vill jobba på Tempan, men det lär väl inte bli så mycket. Har troligen jobb på g på annat håll. Det gäller bara att hålla tummarna.

hej världen.

Det var länge sen jag gjorde ett sånt här inlägg, så jag kände att det var på tiden!

"Svensk miljardär säljer världens dyraste hus" Han har säkert ärvt pengarna, och att han ska sälja världens dyraste hus gör honom inte direkt mindre fattig. Min familj har också sålt en del hus faktiskt! Kommer vi också med i tidningen då?

"TV: Här förnekar Michel romansen" Vem bryr sig ens om att starta en romans efter 3-4 dagar när man är med och tävlar i Robinson?! Jag som trodde att hela grejen gick ut på att överleva 7 veckor på Filippinerna, klara sig från att inte bli utröstad i örådet, vinna tävlingar, skapa pakter och vinna pengar. Men jag kanske har fått allt om bakfoten...

"Ska lura ryssarna - med mustascher" Inte visste jag att ryssarna var så lätt lurade att man kunde vinna över dom i skidskytte med hjälp av mustascher! Ibland kan man undra vart sportvärlden är på väg, men det är väl bara att säga; Go Sverige!

"Trampades ihjäl vid ryskt diskotek" Jag säger ju att ryssar är läskiga!

"Anneli levde med en bruten nacke - i 20 år" Det kallar jag attan osis! Svensk sjukvård kan ju ifråga sättas ibland.. Rätt ofta faktiskt...

"Våldtogs av 5 män på färjan" Glädjedödare! Jag som tycker om att åka på kryssning! Men det är klart.. Är man så ful, feg eller vad fan dom nu är, så man inte kan få nåt så tager man vad man haver. Eller? Fan, kan inte folk bara skaffa sig ett liv!

en takneställare.

Något som jag lärt mig, mest tack vare KBT'n jag gick på i våras, är att det är viktigt att komma underfund med varför man fungerar och agerar som man gör. Det enda sättet att lära känna sig själv och ta sig igenom saker och ting. Logiskt, ja, iaf för mig som gått igenom det om och om och om igen... Hur många gånger som helst..

Jag har lärt mig att kombinationen Sofie och alkohol är allt annat än bra. Varför jag alltid känner mig utsatt och en himla massa annat. Det svåra är bara att lära sig att tänka annorlunda. Att ta itu med saker och ting. Ändra mönstret. Ta sig ur gamla olater och ta sig förbi flyktbeteendet.

Jag vet att jag har en lång väg kvar att gå. Ibland ploppar tanken om att jag alltid kommer få vandra denna väg genom hela livet upp. Och jag tror på sätt och vis att det stämmer. Kanske är det så att jag måste hålla mig flytande hela tiden för att inte drunkna. Ibland är man inte stark nog för det heller. För även den starkaste oxen behöver vila någon gång mellan gryning och skymning...


värt att tänka på.

För er som gillar att träna.
Om ni dagen innan druckit alkohol så är det ingen idé att ni dagen efter tar och tränar. Varför? Jo, alkohol är påfrestande för kroppen. Dagen efter har kroppen fullt upp med att göra sig av med all alkohol att den vid träning inte skulle klara av att bygga muskler. Kroppen mår helt enkelt inte bra av att träna dagen efter alkohol intag.

Så om ni dagen efter tänkt träna, skippa alkoholen eller skippa träningen helt.

queen of my heart.


Du är det bästa jag har
Du ger mycket mer än du tar
Du är mitt rop och mitt svar
Du är det bästa jag har

.........

Du gör mig hel som ingen annan

Gurgel och lätt glass.

Igår efter jobbet så åkte jag direkt till kiropraktorn. Innan så var jag lite skeptisk, tänkte att det inte var så nödvändigt. Väl där, fick jag som vanligt börja med att böja mig framåt och sedan åt båda sidorna, för att hon ska se ifall jag böjer rakt eller snett. När jag skulle böja mig åt höger gick det bra, ryggraden böjde sig som den skulle. När jag sen skulle böja mig åt vänster var det liite värre. Först gick ryggraden så gott som rakt, och sen böjde den sig. Egentligen ska den ju böja sig hela vägen. Vet icke riktigt om du hänger med, men skit samma! Hur som helst så hoppa hon och hade sig på mig och det knackade väldans.

När jag sen kom hem la jag mig för att vila, sen skulle jag upp och laga mat. Då hade jagfått ont i halsen och hade sjukt ont i hals och nacke efter behandlingen. I morse när jag vaknade hade jagsjukt ont i halsen och jätte ont i hela kroppen. Nu är det dock bättre. Har nämligen tagit en alvedon och gurglat mig med nå skit som pappa hade. Så jag hoppas att jag orkar med dom två sista dagarna på praktiken. Skulle betyda guld.

Ne nu ska jag gå och gurlga mig igen. Simma lugnt.

tre dagar kvar..

Har jobbat idag, 14-20. Imorgon blir det 8-16. Ledig onsdag. Torsdag blir det 14-20. Fredag är sista dagen och då blir det 8-16. Sen är det slut på praktiken. :/ Kommer kännas sjukt tomt och jag kommer sakna alla.

Eftersom jag är ledig på onsdag blir det troligen först ett besök hos husläkaren och med lite tur blir det även ett besök hos kiropraktron. Är i stort behov av en helrenovering. Eller ja, stort och stort.. Det skulle iaf vara skönt..

Funderade en stund ifall jag skulle bjuda på lite bilder från i fredags. Men jag ändrade mig och tänkte bjuda på det imorgon istället..

Bajs hund.

Ligger i sängen och tittar på svt play. Var ute med hunden tidigare och självklart skulle hon rulla sig i lite skit. Så när vi kom hem blev det till och bada till Mingas stora förtjusning! Det var inte populärt.
Pappa jobbar och mamma är i Vemdalen så jag är helt själv med Tjock. Men vi har rätt mysigt hon och jag. Hade iofs hellre varit i Vemdalen jag oxå. Där är det skoj.

Igår var det kalas i folketshus. Natha och två klasskompisar till henne firade sina 19årsdagar. Det var helt okej. Har haft roligare, men har haft betydligt tråkigare oxå! Träffade Julia och det var verkligen inte igår! Hur kul som helst! Har saknat henne nåt sjukt. Annars kände jag icke så många men fick mig en och annan ny bekantskap och det är ju alltid skoj...

Nej nu ska jag förberade en kväll framför TV'n med mediaboxen. Tjillevippen!

dagens citat.

"Till en vän ska man komma bjuden i medgång och objuden i motgång"
                                                                                                                     - Okänd

Jag är rar.

Idag när jag kom till praktiken så fick jag veta att ytterligare en på min avdelning har dött.. Det var väntat, men ändå lite ledsamt. Men båda dom två som dött har det bättre nu, och det gör mig glad. Dom slipper lida.
Det som var speciellt med den första som dog, var att hon en dag när jag var riktigt nere gjorde så att det vände. Det var tom på min födelsedag. När jag kom dit var jag helt virrig i huvudet, tankspridd och nere efter mitt besök på villan och min psyklog. Men så när vi lagt henne så bad hon mig att stanna kvar en stund, vilket jag gjorde. Så satt vi och små pratade lite. Sen satt vi tysta en stund och så säger hon, "Jag tycker du är en väldigt rar flicka", och så såg hon riktigt bestämd ut! Så när jag någon minut senare gick ut från hennes rum kunde jag inte annat än le. Ifall hon förstog vad hon gjorde för mig i den stunden, vet jag inte, jag tror väl inte det. Men jag hoppas.

Annars har dagen varit bra. Och snart är det helg, vilket betyder; fest på fredag, lördag ta hand om Minga och söndag tjilla. Kul vaa?

Det ska bli ett sant nöje...

...att döda dig, Magdalena Graafs självbiografi. En av dom bästa böckerna jag någonsin läst.
Det var ett tag sen jag läste den, så jag bestämde mig för att ladda ner den på ljudbok och lyssna på den. Idag lyssna jag klart på den och jag kan inte annat än att älska den.

När man lyssnar och hör om hur hennes huvud bankas in i köksluckorna medan hennes son sitter på golvet och gråter, hur hon blir sexuellt utnyttjad och blöder efter varje gång, kränks, hur hon sakta men säkert börjar tyna bort, både kroppsligt och själsligt.. Att någon som blivit utsatt för så mycket hemskheter, som sedan tvingas fly och hålla sig gömd. Kan hitta tillbaka till livet. Trots svek från myndigheter. Poliser som vänder henne ryggen när dom inser att hon inte kan hjälpa dom att sätta dit hennes ex man för något annat än något så simpelt som kvinnomisshandel.
Att läsa och höra hennes bok, får mig att börja tro på livet.

Något som är väligt gripande är hur hennes ex man verkligen gör en hel omvändning. Från att vara en kvinnomisshandlare och dessutom en hel gangster som pundar större delen av dygnet, är han idag helt ren och är en av Magdalenas närmaste vänner.
Att ta till sig någon, och verkligen tro på förändring är iaf för mig gripande. För trots allt så föder hat mer hat och varför slösa energi på att hata när man kan låta bli?

I slutet förklarar Magdalena att hon med sin bok vill göra skillnad för andra och att ifall hon endast gör skillnad för en enda person, har hon lyckats. För mig har hon gjort skillnad.

Om du inte läst boken, läs den!

villan.

Efter ytterligare ett besök på villan så insåg jag idag att jag kan varenda detalj i det där rummet.. Jag vet vart var enda eluttag sitter, vilka färger det är på inpluggningarna på datorn, hur många sladdar det ligger på golvet, åt vilket håll fönstrerna öppnas och vilken färg papperskorgen har.För varje gång hon frågar mig om något och jag måste leta och rota efter svaret, studerar jag alla dessa detaljer. Och varenda gång börjar jag på samma ställe. Det går per automatik. Att jag står ut är för mig ibland en väldig gåta. Men sen när jag tänker en gång till så vet jag att jag måste. För att kunna stå på egna ben och växa som människa, så behöver jag det här. Trots allt virrvarr innan och efter.

Från ö till en annan ö...

Sitter hos farmor på Lidingö. Åkte hit igår eftermiddag. Sov här. Åkte till praktiken i morse och nu är jag tillbaka här igen. Ska sova här i natt och imorgon igen blir det praktik. Sedan hem till den andra ön..

Nu ska jag gå och göra nåt vettigt.

PEWSI!

Dagens...

Dagens bästa: Att få träffa Mallan och Ida

Dagens värsta: Att gå i korridoren på praktiken och se att en dörr saknade namnskylt... :/

Dagens humör: Sänkt

Dagens låt: Bethany Joy Lenz - Lett Me Fall

Dagens lycko höjare: Ängla

dagens citat.

"Det du gör talar högre än det du säger"
                                                         - Okänd


morfar.

Igår var jag hos mormor och morfar och åt middag för mormor fyller år idag. Min moster och hennes man var där med mina kusiner och så var det jag, mamma, pappa och min morbror.
Min morfar frågade mig igår varför jag aldrig har med mig nån grabb dit och jag sa att jag inte hade nån. Han frågade varför och jag frågade vad jag skulle med det till. Då sa han att dom kanske var för blyga för att komma på besök. :) Han är rätt söt min morfar.

Något jag gärna skulle vilja är att ta med mig en grabb till dom.Tror nämligen att det skulle uppskattas eftersom båda mina bröder haft med sig sina flickvänner och jag är deras enda barnbarn som är tjej så skulle det nog vara kul för dom att få träffa en pojkvän som omväxling. Men jag vet inte ifall morfar kommer få uppleva en till julafton och jag vet inte heller om han kommer få uppleva en grabb.. Men jag hoppas!

the dark start's falling


Jag ser ut, hur mörkret faller
Det som nyss fanns där, har nu försvunnit
Söker efter ett ljus, som visar vägen
Det jag finner under månens sken, är ett leende
Jag fylls med hopp, och börjar min färd

...................

Värt att tänka på,

Det handlar inte om att se människan den dagen alla andra gör det,
det handlar om att se människan i tid. Redan när människan är osynlig...

RSS 2.0